Ventalló

Ventalló nascut vora de la Riera Caudet, es documenta al s. X com un castell. Posteriorment, hi coneixem una capella sufragània de Valveralla dedicada a Sant Miquel i Sant Jordi. Les importants edificacions que es construeixen durant els s. XVI parlen de la importància que tenien famílies com els Sastregener i Perramon i el poder dels Caramany, Senyors de Ventalló. El 1606 es constitueix en parròquia i abans d’acabar el segle ja ha construït la nova Església de Sant Miquel sobre l’antiga.

S’endevina l’antiga muralla en la forma i estructura del poble. Existeixen diverses torres en patis interiors del carrer del Mar. Existeix un indici de portal al carrer de l’Església. L’estructura del poble conserva el perímetre de part del castell on està construïda la casa del Delme, on des de la plaça major s’observen unes espitlleres.

Del conjunt arquitectònic de Ventalló destacarem Cal Sastregener, notable edifici del s. XVI amb porta adovellada i finestres renaixentistes. Destaquen diverses finestres situades en edificacions del carrer Mossèn Trayter. El conjunt es tanca amb Can Perramon, edificació del s. XVII que tanca el poble a llevant i que era la residència dels senyors de Ventalló. Tot i tenir accés des de la plaça major, la visió més destaca d’aquesta masia tan ben conservada és des del carrer del Pou. Actualment és la seu de la fundació Perramon.

Al s. XIX va aconseguir la capitalitat d’una sèrie de parròquies, tot i que finalment no li van ser concedits l’Armentera i Viladamat.

A finals dels anys 60 i principis dels 70 es van realitzar unes importants actuacions urbanístiques d’esponjament del centre del poble. Es va ampliar el carrer Reravalls i es va enderrocar la rectoria i diverses vivendes per crear la plaça de la Font. Aquesta actuació va obrir el centre del poble i va crear el Ventalló que podeu visitar.

Ventalló celebra la seva festa major per Sant Miquel (29 de setembre) i ha popularitzat la Fira de l’Oli que celebra per aquesta data.