Valveralla

Poble situat a la dreta de la Riera Caudet, poc abans de la seva desembocadura al Fluvià. El doctor Miquel Oliva va documentar diverses troballes romanes en aquesta zona, d’on probablement provingui el nom Vila Veraye. Es té notícia d’una antiga església situada al Pedró. L’actual amb advocació a Sant Vicenç està al centre del nucli i data del 1721. Aquesta parròquia tenia Ventalló per sufragània fins a 1606.

El casal de can Marisch (actualment turisme rural) és un edifici d’estil gòtic renaixentista del s. XVI. Destaca el pilar aparegut la centre dels arcs i que originàriament aguantava la coberta i la façana de carreus molt cuidats que acompanyen a una porta adovellada. Entre les diverses obertures singulars de l’edifici destaca una finestra arc mixtilini amb dos escuts. Des del s. XVIII la casa pertany a la nissaga dels Marisch, abans pertanyia al llinatge dels Batlle.

La resta del poble conserva un nucli compacte amb edificacions del s. XVI al XVIII i una corona de construccions posteriors XIX i XX.

Actualment, és el poble més petit de Catalunya que té equip de futbol (F.C. Valveralla).