Saldet

Nucli situat a uns 300 m de la riba dreta del Fluvià. Des de l’antiguitat punt de pas per on l’antiga via romana provinent de Fortià i el Far creuava el riu cap Empúries.

S’anomena per primera vegada en un precepte el 859 com Salcidum, el 913 s’esmenta com Villa Salicedo al límit del terme de Vilamacolum. L’església parroquial és citada el 1094 en una donació de Ramon Guillem al monestir de Roses com Santa Eugènia de Salzet. En trobem diverses referències més el 1225 i 1316. L’any 1421 va haver-hi unes inundacions que van destruir – o gairebé – el poble. Aquest fet marca que l’església (única edificació que ha sobreviscut) va quedar mig enterrada pel llot i actualment s’hi accedeix baixant quatre graons. L’absis i alguna volta marquen que parts de l’església van ser reconstruïdes.

L’església de Santa Eugènia de Saldet és una petita església romànica, ampliada al s. XIX. El 1957 va rebre les últimes obres de rehabilitació.

Can Clarà és un mas del 1570. Té una esplèndida façana amb porta adovellada i una façana amb grans carreus rectangulars amb un acabat polit i treballat molt diferent de les edificacions de l’entorn.

És conegut l’existència d’un cementiri tardo-romà a Saldet, tot i que el jaciment no ha estat excavat.

Es considera la seva festa patronal el dia de Santa Eugènia.