Montiró

Documentat ja l’any 959, té una llarga història. En el s. XIII les Rationes Decimarum (1279-80) esmenta l’ecclesia de Montirono. El 1316 fou redimit el bovatge al Comte d’Empúries del loco et parrochis de Mutirono. L’església de Sant Sadurní de Montiró és inclòs en els dos nomenclàtors de la diòcesi del s. XIV.

El lloc de Montiró pertanyia als senyors del Castell de Sant Feliu de la Garriga. Amb l’enllaç de Pere de Margarit, senyor del Castell d’Empordà, amb Jerònima de Gallard, hereva de la senyoria de Montiró, aquesta passa a engrandir el patrimoni dels Margarit al s. XVI.

L’Església i el Palau de Montiró foren incendiats i devastats durant la Guerra dels Segadors (1640) en represàlia contra Josep de Margarit i de Biure, cap de les milícies catalanes, únic personatge exclòs de l’indult concedit per Felip IV l’any 1652 i que morí exiliat al Rosselló el 1685.

Al s. XIX, durant la formació de les municipalitats, el poble queda integrat a Ventalló. Actualment, l’església de Sant Sadurní de Montiró té per sufragània l’antiga parròquia, avui Santuari, de Santa Maria de l’Om.

L’Església de Sant Sadurní de Montiró és un edifici d’una nau capçada per un absis semicircular, que en la seva forma actual respon a una profunda remodelació de l’edifici original, del qual avui només és visible l’absis romànic.

L’edifici de Ca l’Isern, antic palau dels Margarit és un imponent casal alçat al centre del poble. Després de la destrucció de la població per la guerra dels segadors fou reconstruït per Pere Verdalet, important mercader de la Vila d’Empúries. La seva pubilla, Anna Verdalet (1638) es casà amb Ramon Gispert d’Ullastret. El 1716 els Gispert-Saüch eren els senyors dels llocs de Montiró i del castell de Pelacalç. A principis del s. XX el va adquirir la família Isern, actual propietària.

El conjunt arquitectònic actual està format per una dotzena de masos al voltant de l’església de Sant Sadurní. Destaquen Can Siurana, davant del Palau dels Margarit, que fou propietat de la família Viader.

Celebra la seva festa patronal per Sant Sadurní.